Je eigen UX lab opzetten

We schreven al over de voor- en nadelen van het hebben van je eigen usability Lab. In deze Happy Story vertellen we je meer over het opzetten van je eigen lab. Want waar moet je eigenlijk allemaal aan denken als je een eigen lab wilt opzetten? Spiegelwanden, livestreams en opnamemogelijkheden; bijna teveel om op te noemen. Wij vinden dat iedereen een prettige onderzoeksomgeving verdient. En daar helpen we graag bij!.

Bepaal je doelen

Het klinkt misschien als een inkoppertje, maar niet geheel onbelangrijk: vraag je af wat wil je met je eigen lab bereiken, wat is het doel? Wat voor onderzoek wil je gaan doen? Wil je alleen op desktop en mobiel testen of wil je bijvoorbeeld ook groepssessies of cardsorting? Hoeveel mensen moeten er kunnen meekijken? Wil je de observatieruimte ook nog gebruiken voor andere doeleinden? Allemaal vragen die je beantwoord moet hebben voordat je naar de tekentafel gaat.

Plek in het pand

Eenmaal bij de tekentafel aangekomen moet je bepalen waar het UX lab komt te staan. Op je eigen afdeling zal logisch en fijn zijn, want teamgenoten kunnen dan makkelijk binnenlopen en aanschuiven. Voor respondenten is die plek soms minder handig. Toegangspoortjes kunnen bijvoorbeeld belemmerend werken. Maar ook het aanmelden van respondenten bij de receptie kan extra werk opleveren. Een wervingsbureau mag namelijk in het kader van de privacy niet altijd zomaar een voor en achternaam geven. Bekijk daarom of het lab (en eventueel ook de observatieruimte) in de centrale hal kan staan. 

Spiegelwand of videostream

In een onderzoeksruimte met een spiegelwand zie je elke beweging van de respondent live. Je krijgt daardoor het gevoel dat je dicht op de respondent, of zelfs bijna in dezelfde ruimte zit. Een spiegelwand heeft helaas ook wat nadelen. De observatieruimte moet namelijk donker blijven. Een lange onderzoeksdag is daarom nogal uitputtend. Ook moet je tijdens het observeren rekening houden met het geluid; hard lachen doordat de respondent een onverwachte actie uitvoert kan de respondent horen. Een spiegelwand zorgt er ook voor dat de geïnterviewde bewuster is dat er andere mensen meekijken. Hoe kleiner het lab, hoe meer last je ervan hebt.

Voor- en nadelen dus.. Daarbij komt ook dat je tijdens een UX test vaak op een scherm meekijkt en geen gebruik maakt van de doorkijkwand. Voor ons dus redenen genoeg om gebruik te maken van camera’s en een videostream. Een stream naar een (vaste) observatieruimte is bovendien ook gewoon een stuk goedkoper dan een spiegelwand én het zorgt ervoor dat je de ruimte kunt inrichten als meetingroom.

De observatieruimte

In de observatieruimte wil je het creatieve proces faciliteren. Onderzoek doen, maar vooral ook meekijken, is een bezigheid voor het hele team. Iedereen die dicht op het product zit moet aan kunnen schuiven om erachter te komen wat bottlenecks of juist pluspunten zijn. Het is prettig als er in de ruimte daglicht is. Dat houdt mensen scherp tijdens een lange onderzoeksdag. Een hoop whiteboards zorgen ervoor dat je al je bevindingen en post-its kwijt kunt, die je aan het eind van je veldwerkdag tijdens een debrief kan bespreken. Vergeet ook niet dat comfortabele stoelen belangrijk zijn, je zit er tenslotte vaak een hele dag!

Maak er dus een fijne ruimte van, waar je graag in samenkomt, meekijkt en kunt debriefen. Natuurlijk moet er in de observatieruimte een computer met een felle (beamer/TV)scherm hangen en zijn losse speakers geen overbodige luxe.

Het UX lab

Waar het allemaal om draait; het UX lab! In het lab wil je rustig een interview kunnen uitvoeren. De respondent moet zich op zijn of haar gemak kunnen voelen. Opzichtige techniek of onnodige frutsels aan de wand leiden alleen maar af. Maak het comfortabel voor jou én de respondent. 

Vaste ruimte

Zoals we ook vertelde in ons blog over de voor- en nadelen van een eigen UX Lab, raden we aan het lab in een daarvoor gereserveerde ruimte te bouwen. Zo voorkom je gedoe met het opzetten, werkend krijgen en houden van de techniek. Plug and play, dat is wat je wilt! De observatieruimte kan wel multi-inzetbaar ingericht worden.

Opstelling

Zit tijdens een interview in een hoek van 80 of 90 graden om ervoor te zorgen dat de geïnterviewde ruimte heeft om oogcontact te vermijden. Dat kan tijdens gevoelige onderwerpen fijn zijn voor de respondent, maar maakt het meekijken op een (eigen) scherm wel wat lastiger. Om die reden hebben wij onze opstelling zo gebouwd dat je tegenover de respondent zit. De respondent kan ongestoord op een eigen scherm of device werken, terwijl jij als onderzoeker op je eigen scherm meekijkt. Over de schouder meekijken is daarom niet nodig. Ga in je eigen opstelling in ieder geval niet te dichtbij zitten, maar zit net iets buiten de comfortzone. Daar zit je goed!

Snel opstarten en draaiende houden

Als je ‘s ochtends binnenkomt, wil je niet uren bezig zijn met het opzetten van je materialen. Het liefst wil je binnen 5 minuten je lab up & running hebben. Plug and play, weet je nog? Techniek moet dus in je voordeel werken. Wij kiezen daarom voornamelijk software oplossingen, aangevuld met goede hardware. Wij gebruiken een open source software, genaamd OBS. Een ‘huis-tuin-en-keuken’ PC of laptop is eigenlijk een no-go. De computer die wij gebruiken in ons lab heeft een snelle videokaart en een harddisk met veel opslagcapaciteit. 

Testen op devices

Er is een grote toename in bezoekersaantallen op websites via mobiele devices. Geen groots nieuws. Daarom is het cruciaal om een goede oplossing te vinden voor het testen op deze apparaten. Ook hier geldt; maak het comfortabel. Opzichtige camera’s, kabels en andere accessoires op of rond de telefoon zijn handig voor jou en de meekijkers, maar beïnvloeden de respondent. Het beste kun je een synchrone weergave van het scherm draadloos naar je computer streamen via een Chromecast of AppleTV. Je kan dan gelijk op je eigen scherm meekijken met wat de respondent doet. Win-win!

Schakelen 

Tijdens het onderzoek wil je vaak de hele journey vastleggen. De zoektocht begint op mobiel en vervolgens besteld de respondent het product op de desktop. Alles moet in de observatieruimte te zien zijn of via opnames later gedeeld kunnen worden met de rest van de stakeholders. Met de software in het lab heb jij als interviewer de touwtjes in handen. Schakel eenvoudig tussen verschillende combinaties van schermen en zorg dat geen moment verloren gaat!

Camera’s

Natuurlijk kan je vanuit alle hoeken en gaten het interview opnemen, maar is dat ook nodig? Genoeg is genoeg! Wij gebruiken in onze opstelling een drietal camera’s die ervoor zorgen dat we alles kunnen volgen in de observatieruimte. Dat zijn de volgende: 

  • één camera in het beeldscherm van de respondent voor gezichtexpressies tijdens het testen op desktop;
  • één voor een totaalbeeld tijdens het pre interview en/of testen op devices;
  • één voor een ‘over the shoulder look’, zodat je kunt zien waar de respondent tapt, slide en schuift.

PIP opnames

Picture-In-Picture (PIP) opnames kun je eenvoudig delen in rapportages of tijdens een presentatie. Met een PIP opname zorg je ervoor dat er een samenvoeging van beelden is zoals op de foto’s hierboven. Geen losse opnames van de camera en de beelscherm capture dus. Ook hier kan de juiste software je helpen alles in één beeld te vangen.

Eye tracking 

Een eye tracker is naar onze mening absoluut niet heilig, maar meer een handige tool om te zien waar men kijkt. Je kan daardoor makkelijk gerichte vragen stellen als je ziet dat de respondent ergens naar op zoek is. Als je ziet dat de respondent iets aan het lezen is, kun je daar ook rustig op wachten. En er zit nog een interessant spanningsveld; want wat als de respondent zegt dat hij een knop niet gezien heeft, maar er wel langs is gegaan met een oogbeweging? Dat is waar psychologie om de hoek komt kijken.

Eye tracking op desktop

Wij gebruiken een eye tracker van Tobii en hebben die aangesloten op onze software zodat we live mee kunnen kijken op een eigen scherm. Omdat bij iedereen de ogen net even anders staan, moet je voor elke respondent de eye tracker opnieuw instellen (kalibreren). De eye tracker die wij gebruiken, hebben we zo ingesteld dat de kalibratie begint door een toetsencombinatie. Super makkelijk!

Eye tracking op mobiel

Bestaan die? Ja, er bestaan eye trackers voor mobiele devices. Wil je ze gebruiken? Misschien… Een specifieke eye tracker voor mobiel is groot en lomp en haalt de respondent uit zijn of haar natuurlijke omgeving. Het voordeel weegt in onze ogen dus niet op tegen het nadeel. Er bestaat ook een eye tracking-bril die deels uitkomst biedt. Maar ook deze heeft meer nadelen dan voordelen. Zo zijn alle brildragers uitgesloten van deelname, kijk je makkelijk buiten het eye-tracking kader en moet de respondent iets ongewoons opzetten. Buiten dat is de techniek erg duur én (nog) niet makkelijk te koppelen aan andere live-meekijk-software. Voor het achteraf analyseren van de beelden is het wel weer een mooie aanvulling. 

Heatmaps

We krijgen vaak de vraag of we ook heatmaps opleveren. Zoals je misschien wel weet, worden er gemiddeld zo’n 6 respondenten tijdens een UX test geïnterviewd. Puur kwalitatief onderzoek dus. Daarom mixen we liever geen kwantitatieve data in onze bevindingen. Buiten dat werken we vaak met websites of apps waarin je kan scrollen. Het analyseren van heatmap-data is daardoor erg tijdrovend.

Terugkijken en delen van video’s

Zien is geloven. Stakeholders zijn beter te overtuigen wanneer zij beeldmateriaal te zien krijgen. Naast de eerder genoemde PIP video’s gebruiken wij een aantal hulpmiddelen om dat ene interessante fragment makkelijker terug te vinden. Deze video snippets (ook wel nuggets genoemd) worden gebruikt in rapportages of compilatie video’s.

Tijdcode

In onze stream- en opnamesoftware hebben we een tijdcode in de onderhoek geplaatst. Automatisch loopt de UTC (in het Nederlands aangeduid als gecoördineerde wereldtijd) mee in de PIP opnames. Schrijf de UTC op wanneer je iets opvallends ziet gebeuren tijdens het meekijken zodat je het fragment makkelijk kunt terugvinden, knippen en delen.

Quick capture button

Om het delen van korte video’s nog makkelijker te maken, hebben wij in de observatieruimte een grote gele knop en bijbehorende software geïnstalleerd. Druk op de grote gele knop en sla een video van de laatste 90 seconden op. Dat het ook nog eens een band schept is een mooi bijkomend voordeel.

Aan de slag met je eigen lab? Wij helpen graag!