Ga naar de inhoud

🧠 Nu ook Neuro UX Research bij Happy Labs! Lees het persbericht.

Artikel - Eigen UX lab bouwen? Dit moet je weten

Eigen UX lab bouwen? Dit moet je weten

Als je vaak UX onderzoek doet, komt er een moment dat het slim is om je eigen UX lab te bouwen. Maar wat komt er allemaal bij kijken? Wanneer loont het om te gaan voor een eigen lab? We nemen je kort mee door de basics.

Drie redenen om een eigen UX lab te bouwen

Een eigen lab is een mooie manier om de klant nog meer centraal te stellen in je organisatie. Maar wanneer wordt het interessant? Wat zijn redenen om je eigen lab op te tuigen? We zetten er drie op een rij: 

1. Je doet heel vaak onderzoek. Een voorwaarde voor het bouwen van een eigen UX lab is dat je vaak genoeg onderzoek doet. Het wordt interessant als je vier keer of vaker per maand het lab induikt. Als je één keer per maand onderzoek doet, kun je beter in een extern lab onderzoek doen, zoals de onze.

2. De aard van je product of dienst vraagt erom. Soms vinden bedrijven het belangrijk dat respondenten naar hun eigen locatie komen. Een bank kan vanwege vertrouwelijkheid bijvoorbeeld een voorkeur hebben voor interviewen en testen op hun kantoor. Een eigen UX lab wordt dan interessant, ook als je frequentie wat lager ligt.

3. Je wilt de onderzoekscultuur boosten. Je kunt wachten met het bouwen van een lab tot je een bepaalde frequentie bereikt, maar je kunt het ook omdraaien: het hebben van een eigen lab kan ervoor zorgen dat de frequentie toeneemt. Dat UX onderzoek meer tot leven komt in je organisatie. Het is wel belangrijk dat je genoeg onderzoekers hebt die met het lab om kunnen gaan. Er moet voldoende vraag zijn. Als onderzoek nog in de kinderschoenen staat, gaat een eigen UX lab weinig veranderen.

Je kunt wachten met het bouwen van een lab tot je een bepaalde frequentie bereikt, maar je kunt het ook omdraaien: het hebben van een eigen lab kan ervoor zorgen dat de frequentie toeneemt.

Een eigen lab vraagt veel van je

Een eigen lab is een flinke investering. Het vraagt wat van je kantoor, van je mensen.

Je hebt twee ruimtes nodig

Je moet allereerst genoeg plek hebben. Voor een UX lab zijn in ieder geval twee ruimtes nodig: een interviewruimte en een meekijkruimte. 

De meekijkruimte wordt ook vaak gebruikt voor andere doeleinden. Je kunt er bijvoorbeeld brainstormen of vergaderen. Daar moet je rekening mee houden in het ontwerp. Verder is het belangrijk om te beseffen dat je meekijkruimte niet alleen maar een meekijkruimte is. Het wordt de plek waar je met je team samen aan nieuwe ontwikkelingen werkt. Het moet een inspirerende omgeving worden waar mensen graag willen zijn.

Je meekijkruimte is niet alleen maar een meekijkruimte. Het wordt de plek waar je met je team samen aan nieuwe ontwikkelingen werkt. Het moet een inspirerende omgeving worden waar mensen graag willen zijn.

En dan heb je nog de interviewruimte zelf. Maak er iets sfeervols en knus van, zodat respondenten zich snel op hun gemak voelen. Het is belangrijk dat het geluidsdicht is – je moet ongestoord kunnen praten. Verder is het slim om de meekijkruimte zo veel mogelijk uit het zicht te plaatsen, zodat respondenten zich niet bekeken voelen.

Technische kennis

Je onderzoek valt of staat niet alleen met de skills van de researchers, of de opzet van het onderzoek. De techniek die je gebruikt speelt net zo’n grote rol. Qua techniek kunnen heel veel dingen misgaan. In de tooling. In de hardware. In het netwerk. Prototypes zijn vaak zwaar. Geluidsissues ontstaan vrij makkelijk. Je lab moet zo ingericht zijn dat je 45 tot 60 minuten ongestoord onderzoek kan doen. Als je slordig met je techniek omgaat, kan het al snel gebeuren dat je een interview stil moet leggen – daarmee haal je respondenten uit hun flow. Het beïnvloedt alles wat daarna komt. 

De bedrijfscultuur moet kloppen

Los van de ruimtes en het technische aspect speelt de bedrijfscultuur een grote rol. Door onderzoek zo’n prominente plek te geven, maak je de drempel laag. Iedereen kan op de trein springen, met klanten in gesprek gaan. Je team moet daar wel klaar voor zijn – daar kan ons moederbedrijf Valsplat je goed bij helpen.

Goed onderhoud

Een lab is niet af als het gebouwd is – het heeft onderhoud nodig. Je moet technische updates doen. Mensen trainen om zelfstandig met het lab om te gaan. Dat houdt nooit op.

Heb je hulp nodig met het bouwen van je eigen UX lab? We kunnen je lab ontwerpen, bouwen en zelfs onderhouden. Als je daar meer over wilt lezen, kan dat hier.