Artikel - Een Concept Test geeft richting en zekerheid
Een Concept Test geeft richting en zekerheid
Voordat je je idee live zet, voordat je het bouwt, is het verstandig om te testen of het ook echt werkt. Dat noemen we een Concept Test. Een Concept Test geeft richting. Het haalt discussie uit het proces. Het zorgt ervoor dat je met veel meer vertrouwen kan werken aan de ontwikkeling van je dienst of product. Hoe dat precies zit? Dat leggen we uit.
Even snel: wat is een Concept Test precies?
In een Concept Test valideer je een idee, een oplossingsrichting. Je legt het voor aan een aantal gebruikers en ontdekt wat ze ervan vinden. Een concept kan allerlei vormen en maten hebben. Het kan vrij abstract zijn: een storyboard. Maar ook concreet: een prototype. Je moet het in ieder geval kunnen zien of aanraken. Anders is het te lastig voor een gebruiker om er een mening over te vormen. Een Concept Test lijkt qua aanpak heel erg op een UX Test, maar er zijn een paar belangrijke verschillen. Het grootste verschil? Een Concept Test focust op het idee, een UX Test focust op de uitwerking van dat idee.
Een Concept Test focust op het idee, een UX Test focust op de uitwerking van dat idee.
Een Concept Test stuur je de juiste kant op
Er zijn veel redenen om een concept Test te doen. Het brengt rust in je proces. Het zorgt voor helderheid. Economisch is het slim. We kunnen de belangrijkste redenen samenvatten in twee clusters:
Het geeft vertrouwen – Door je concept vroeg te testen kun je beter richting bepalen. De conceptfase moet je zien als staan op het midden van een kruispunt. Je kunt allerlei kanten op. En dan kun je twee dingen doen:
Gewoon een route kiezen en gaan lopen. Je spendeert geen of weinig tijd om uit te zoeken wat de beste route is. Het risico is dan natuurlijk dat je er gaandeweg achter komt dat je al heel lang op het verkeerde pad zit. En dan moet je weer terug naar het kruispunt.
Je doet onderzoek. Je neemt even de tijd om uit te zoeken welke route de beste optie is. Je sluit een aantal wegen uit, omdat je na wat research en gesprekken met mensen ontdekt dat deze sowieso niet gaan werken.
Met een Concept Test doe je dat tweede: je spendeert tijd om de weg te zoeken, dus je gaat wat later op pad, maar wel met veel meer vertrouwen.
Je spendeert tijd om de weg te zoeken, dus je gaat wat later op pad, maar wel met veel meer vertrouwen.
Het bespaart tijd en geld – Als je je idee niet hebt getoetst, is de kans best groot dat je er bij livegang achterkomt dat het niet werkt zoals je het bedacht hebt. Dat het geen concrete behoefte vervult. En dan is al het harde werk van je designers en developers voor niets geweest – dat is een stuk kostbaarder dan een Concept Test.
Wanneer doe je een Concept Test?
We trokken hierboven de vergelijking tussen een Concept Test en staan op een kruispunt. Nu is de vraag natuurlijk: hoe weet je wanneer je op dat kruispunt staat? Oftewel: wanneer moet je precies testen?
Er moeten knopen worden doorgehakt – Je kunt niet eeuwig blijven hangen in ideeën. Soms ontstaat er ook druk vanuit de organisatie. Er komt een moment dat je een keus moet maken: gaan we dit idee verder uitbouwen, of gaan we het killen? Op dat moment doe je een Concept Test om zeker te weten dat je de juiste keus maakt.
Je ziet kansen en die wil je benutten – Je hebt onderzoek gedaan, de behoeften van je gebruikers in kaart gebracht en je hebt een aantal kansen gespot. Je hebt ook al wat oplossingsrichtingen bedacht. Voordat je gaat bouwen, wil je checken of je idee inderdaad goed aansluit bij de behoefte die je wilt vervullen.
Je wilt bewijs – Idealiter bedenk je ideeën vanuit klantinzicht. Maar soms komen ideeën ook vanuit de organisatie. Om zeker te weten dat die ideeën ook werken voor gebruikers, doe je een Concept Test. Je verzamelt bewijs. Je ontdekt of er daadwerkelijk behoefte is aan dit idee. En daarmee ga je terug de organisatie in.
Er komt een moment dat je een keus moet maken: gaan we dit idee verder uitbouwen, of gaan we het killen? Op dat moment doe je een Concept Test.
Meer lezen over hoe je een Concept Test precies aanpakt? Dat kan hier. Als je onderzoek wilt gaan doen en hulp nodig hebt, dan mag je ons altijd mailen of bellen.